Dental İmplantı Başarısız Olması Durumunda Neler Olabilir?

Dental İmplantı Başarısız Olması Durumunda Neler Olabilir?

Emident Ağız, Diş ve Çene Polikliniği Diş Hekimi Ali Osman Emiroğlu diş implantı başarısız olması durumunda neler yapılabileceği hakkında bilgi veriyor.

“Genellikle kontroller yapılmadığında, ağız hijyeni olmayan hastalarda olabiliyor. İmplantı kaybetmenin en riskli olan 3-6 ay arasındaki zamanda görülebiliyor. Toplumda %1 oranında görünmektedir. kayıp yaşanan implantta aynı şekilde tekrarlanan bir tedavi ile yeni implant yapılmaktadır. ”

Diş implantı başarısında hastanın rolü çok önemlidir. Ağız bakımını iyi yapmayan bir hastada doğal dişlerinin ve dişetlerinin sağlığı nasıl bozulacaksa, aynı şey implantlar içinde söz konusudur. Diş hekimliğinin en modern uygulaması olan implant tedavisini yaptıran hasta implantlarının uzun ömürlü olması için ağız bakımına özen göstermelidir.

Uygulanan implantın başarılı olduğundan söz edilebilmesi için üzerine yük geldiği zaman gösterecekleri reaksiyon önemlidir. Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır.

Dental İmplantın Başarısını Etkileyen Durumlar

Diş eti hastalıkları: Sağlıklı diş etleri diş implantı cerrahisi için önemli bir kriterdir. Diş eti hastalığı, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilecek bir enfeksiyondur. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon implant etrafında gelişebilir ve başarısızlığa yol açabilir.

Sigara içmek: Sigara içmek aynı zamanda dental implant yetmezliğine de neden olabilir, çünkü diş eti kan akışını kısıtlar ve iyileşme sürecini yavaşlatır.

Güçsüz çene kemiği: Ayrıca başarılı bir implant prosedürünü desteklemek için yeterli kemiğe bağlıdır. Yeterli sağlıklı kemik olmadan, cerrah implant çeneye cerrahi olarak yerleştirilemez.

Hastanın sağlık durumu: Otoimmün bir hastalık veya romatoid artrit ve diyabet gibi durumlar teşhisi konulduğunda, vücudun daha yavaş iyileşmesine neden olan dental implant yetmezliği bir olasılıktır. Yavaş iyileşme, implantın çene kemiğinyle birleştiği yerlerde osseointegrasyonun önüne geçebilir. Bazı ilaçların kullanımı da dental implant yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle, aktif kullanılan ilaçları (reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar) implant yaptırmayı düşünülen merkeze bildirmek önemlidir.

Ağız ve diş bakımı: Bir dental implanttan sonra iyi bir ağız hijyeni uygulamak başarı oranını da etkilemektedir. Hareket aralığını etkileyen kısıtlamalar varsa veya dişleri tam temizlenmesini etkiliyorsa, diş implantı için uygun bir aday olunmayabilir.

Tecrübesiz bir cerrah: Tüm cerrahların yetenekleri bir değildir ve deneyimsiz bir cerrah diş implantı başarısız yapabilir. Deneyimli bir cerrah, diş protezini desteklemek için kaç tane implant kullanılacağını bilir. Bu önemlidir, çünkü çok az implant üzerinde aşırı strese ve başarısızlığa neden olabilir. Ayrıca, uzman bir cerrahla çalışmak, diş hekiminin faaliyeti tarafından periodontal dokuya zarar veren iyatrojenik travmayı önleyebilir.

Başarısız implant uygulaması sonrasında dişe yeniden implant uygulaması yapılabilir. Bu gibi olumsuz durumlarda implant bölgesi tekrar uyuşturulur ve implant yerinden çıkarılır. Sonrasında iltihabi dokular temizlenir. Bölge tekrar kapatılarak gerekli durumlarda kemik dokusu ilave edilebilir ve diş iyileşmeye bırakılır.