01 Mar Dişlerdeki Çarpışıklıklar Tedavi ile Düzelir mi?
Emident Ağız, Diş ve Çene Polikliniği Diş Hekimi Ali Osman Emiroğlu dişlerdeki çarpışıklıkların tedavi ile nasıl düzeltildiğini anlatıyor.
“Dişlerdeki çarpışıklıklar ortodontik tedavi ile özellikle gelişim çağında karışık dişlenme çocuklarımıza hareketli apereyler yaparak o bölgedeki çarpaşıklıkları önleye biliriz. karışık dişlenmenin bittiği dönemde ise sabit ortodontik tedavi ile 2-2,5 yıl içerisinde bu çarpaşıklıklar giderilmektedir.”
Dişlerle ilgili en önemli problemlerinden biri de dişlerin çarpık, yamuk ya da eğri olmasıdır. Dişler, çene kemiği içinde düzgün bir görüntüde olmayınca estetik ve fonksiyonel açıdan sorun yaratırlar. Bu durum da dişlerde yemek artıkları birikir ve sonuçta dişler çürümeye başlar. Bu nedenle de çarpık ve yamuk dişlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
İskeletsel bir bozukluk yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişler ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir. Ortodonti uzmanları olarak hem dişlerin hareketini sağlayacak hem de onlara zarar vermeyecek kuvvetler uygulanarak dişler çene kemiği içinde hareket ederek, dişler kesilmeden, kaplama yapılmadan dişler düzeltilebilir.
Diğer yöntemler süre olarak kısa olacağından başta cezbedici gelse de ortodonti tedavisinin diğer uygulamalardan farkı ve avantajı; doğal bir tedavi yöntemi olmasıdır. Doğal olmasından kasıt şudur; bireyin kendi dişleri ağzında kalarak estetik ve fonksiyonel açıdan düzeltilmesi sağlanmış olur. Diğer tedavilerde ise dişlere protez uygulamaları, kuron, köprü veya kaplama yaparak dişler estetik olarak güzel bir görünüşe sahip olabilir. Fakat bu uygulamalarda diş çekimi yapılabilir, dişin dış yüzeyi kaplama yapılması için tıraşlanabilir, ya da sağlam dişe, dokusu en az inceltme ile lamine kaplama uygulanabilir. Bu yöntemler ortodontiye göre kısa süreli ve uygun görünebilir. Ama uzun vadede kendi dişiniz olmadığı için çiğneme ve ısırma sorunları oluşabilir, ömürleri kısadır ve diğer yöntemlere göre pahalıdır. Burada önemli olan kendi dişinizin sağlıklı bir hale getirilmesi ve ömür boyu kendi dişlerinizi kullanacak olmanızdır.