22 Mar 5 Adımda Sağlıklı Dişler
Çoğu kişi özellikle yaşı ilerledikçe dişlerinin bir kısmını kaybedeceğini düşünür. 80 yaşında hala kendi dişlerinizle yemek yemeniz hayal değil aslında. Bazı basit önerileri dikkate alarak diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Özellikle öne çıkan 5 önlem sayesinde sağlıklı dişlere kavuşabilirsiniz:
- Düzenli fırçalama
- Diş ipi kullanılması
- Diş hekimi kontrolü
- Sigaradan uzak durmak
- Yemeklerden sonra bir bardak su veya süt içmek
Günde 2 kere diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, diş sağlığının temelidir. Dişlerin ömrünü uzatan ve ileri yaşlarda çıkacak problemlerin önüne geçmeye yardımcı olan bu alışkanlığın özellikle çocuk yaşlarda kazanılması gerekiyor. Fırçanın çok sert olmaması ve fırçalamanın fazla baskıyla yapılmaması gerekiyor. Çok kişi beyaz dişler için, diş fırçasını aşırı bastırır, oysa bu hareket dişleri beyazlatmadığı gibi aşındırmaya sebep olur. Dişleri fırçalamaya başlamadan önce, fırçayı ıslatma alışkanlığı da yanlıştır. Su diş macununun etken maddesini kaybetmesine neden olur. Kliniğimizde uygulanan estetik diş tedavileri ve diş beyazlatma işlemleri ile kalıcı ve sağlıklı dişlere daha kolay kavuşmanızı sağlanır. Dişler 2 dakika süreyle dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Dişlerin arka yüzeyleri, arka dişler ve dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Ağırlıklı olarak ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığı için, çürükler genelde arka dişlerde oluşur. Dişlerin arka yüzeyleri de daha az fırçalanır, bu yüzden diş taşı oluşumu fazladır. Bunların önüne geçmek için her bölgeyi eşit sürede fırçalamak gerekir. Son adım da ise diş ipiyle fırçanın ulaşamadığı alanlar temizlenmelidir.
Ağız ve dişlerinizi kendiniz kontrol ederek, değişiklikleri fark edebilir, önlem alabilirsiniz. Ağzınızda kırık diş, diş etlerinde şişme, iyileşmeyen yaralar, renkleşmeler gibi değişimler olursa diş hekimine başvurmalısınız. Özellikle sigara içenler daha büyük risk altında olduğu için, bu kontrolleri ihmal etmemelidir. Yemek yer yemez dişleri fırçalamak, ağız içi asit dengesini bozar. Fakat bir bardak su veya süt ağız içi asitlerinin nötrlenmesini sağlar. Dişlerinizi yemekten en az yarım saat sonra fırçalamalısınız.
Düzenli diş hekimi kontrolleri ise, sağlıklı dişlerin son adımıdır. 6 ayda bir yapacağınız düzenli ziyaretlerle, yeni oluşan ağız ve diş sorunlarının tedavisinin yapılmasını sağlayabilirsiniz.