02 Şub Birden Fazla Diş Kaybının Nedenleri?
Bir diş kaybının en önemli nedenlerinden biride ağız ve diş hijyeninin olmamasıdır. Eksik dişlerin dışında ağızda kalan dişler hem noksan dişin hem de incelen kemiğin desteği azaldığı için zorlanmaya ve zarar görmeye başlarlar. Fazla yüklenme nedeniyle bu dişlerin yeri değişebilir ya da yeni diş kayıpları yaşanabilir.
Diş çürükleri, travmalar ya da diş eti hastalıkları da diş kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenlerle dişimizi kaybettiğimizde, dişin bulunduğu bölgedeki kemik, hızla azalarak incelir ve küçülmeye başlar. Zaman içinde çene kemiği o kadar incelir ki aynı bölgeye yeni bir diş yapmak imkansız hale gelebilir. Diş kaybı 30 yaşında da 70 yaşında da olabilmektedir. Bu yüzden ağız hijyenine ve sağlığına gereken özeni göstermeli ve diş hekimi ziyaretlerimizi aksatmamalıyız.
Eksik Diş Çene Yapısını Bozar!
Diş kayıplarından kişinin ne ölçüde etkileneceği, hangi dişin ya da dişlerin eksik olduğu, kişinin genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişecektir. Eğer birkaç diş birden kaybedilmişse ağız içinde büyük bir boşluk oluşacak ve kayıp nedeniyle yaşanan rahatsızlığın boyutları büyük olacaktır. Bunun sonucu çene yapısının bozulmasına kadar giden ciddi sorunlara yol açacaktır. Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri gerektirir.
Birden Fazla Diş Kaybı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Öncelikle diş kayıpları çiğnemeyi ve konuşmayı olumsuz yönde etkiler. Diş kayıpları tela edilmedikleri zaman; diş eti rahatsızlıklarına yol açabilirler, bu da yeni diş yapılacağı zaman yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır. Kaybedilen diş yanındaki komşu dişe doğru devrilerek, eksik dişin karşısına gelen dişin uzamasına, çarpıklaşmasına neden olacaktır. Çarpık dişlerde de çürükler, diş eti problemleri yaratacaktır.
Diş eti rahatsızlıkları aynı zamanda diş fırçalamayı ve ağız bakımını da daha zor ve zamanla etkisiz hale getirerek yeni sorunların yaşanmasına neden olabilir. Kaybedilen dişlerin yerine implant veya protez uygulaması yapılmadığında ağız ve çene yapısı da bozulmaya başlayacaktır. Bütün bu risklerden dolayı en kısa zamanda eksik dişlerin yerine mutlaka diş yaptırmak gereklidir.
Eksik Dişlerin Yerine Yenileri Yapılabilir Mi?
Her ne kadar büyük çaptaki diş kayıplarının tela edilmesi büyük bir tedavi gerektirse de günümüz teknolojisiyle bu sorunu kolaylıkla çözebilecek birçok yöntem geliştirilmiştir. Bugün hem diş kayıplarının neden olduğu kemik incelmeleri bir sorun olmaktan çıkmıştır hem de diş kayıpları ne kadar fazla olursa olsun yerine yenileri kolayca yapılabilmektedir. Tüm dişlerini kaybeden bir hastanın iyi bir tedavi ile yepyeni dişlere kavuşması son derece mümkündür.
Fazla Diş Kaybı Olan Kişilere İmplant Yapılabilir Mi?
Birden fazla diş kaybı olan kişilerin tedavisi için birkaç farklı yöntem vardır. Sizin için uygun yöntemi diş hekiminize muayene olduktan sonra diş hekiminizin yönlendirmesiyle seçebilirsiniz. Diş hekimi sizin ağız ve çene yapınıza uygun olarak her bir diş için ayrı ayrı implant yapılabilir ya da muayeneye göre minimum sayıda implant yaptıktan sonra köprü yöntemiyle sabit dişler yapmayı da tercih edebilir. Her hastanın ihtiyacı olan en doğru implant tedavisi, dikkatli bir inceleme sonrasında implant konusunda uzman diş hekimi ve ekibi tarafından belirlenir.
Çok fazla diş kaybınız bile olsa, uzman bir diş hekimi ve ekibi ile uygulayacağı doğru bir tedavi ile diş kayıplarınızın en iyi şekilde tela edilebileceğini unutmayınız. Geç olmadan bir diş hekimine muayene olun.
Eksik Dişler İçin Uygulanan Diğer Tedavi Yöntemleri
Eksik dişlerin yerine uygulanacak tedaviler arasında en tercih edileni implant uygulamasıdır. Fakat implant tedavisi dışında da tedaviler uygulanabilir. Eksik dişlerin sayısı ve ağız yapısının uygunluğuna göre klasik kron köprü uygulamaları, zirkonyum ve estetik porselen uygulamaları, estetik diş tedavileri, hareketli takıp çıkarılabilen tam veya bölümlü protezler de eksik dişler için yapılabilecek alternatif tedavilerdir.