13 Haz Dişlerde Renk Değişimi
Dişlerde renk değişimi, dişin yüzeyinde meydana gelen lekelenmeden kaynaklanabilmektedir. Dişlerde renk değişimi 2 ana başlıkta değerlendirilmektedir.
Dış Etkenli Renklenmeler: Dişin dış yüzeyinde lokalize olmuş etkenlere bağlı olarak oluşan renklenmelerdir. Bu tip renklenmeler çok yaygındır ve çeşitli faktörlere bağlı olabilirler.
İç Etkenli Renklenmeler: Dişlerin oluşumu (odontogenezis) ve oluşumundan sonraki süreçte (odontogenezis sonrasında) oluşan renklenmelerdir.
Dişler yapısal olarak sarı olabilir veya yeme içmeye bağlı olarak dişlerde renklenme meydana gelebilir. Örneğin; asidik içecekler dişlerin sararmasını sağlar. Ayrıca diş gelişimin esnasında alınan antibiyotikler de renklenmeye olabilir. Bunların dışında sigara, çay ve kahve tüketimine bağlı olarak da dişte renklenmeler görülebilir. Bu yüzden ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Diş beyazlatma yöntemleri genel olarak sağlıklı dişlerde oluşan sararma ve lekeler için tercih edilen uygulamalardır. Ancak kişiye özel yaklaşımlarda, özellikle sararmanın içsel kaynaklı olduğu durumlarda beyazlatma veya diş kaplama öncesi ek tedaviler gerekebilir. Düzenli diş bakımı kadar, düzenli diş hekimi kontrolü de sararan dişlerin önlenmesi ve tedavisi için şarttır.
Dişlerde oluşan leke ve renk değişimi estetik kaygılar ardında ciddi sorunlarda barındırmaktadır. Diş muayenesi için iletişim numaralarımızdan yada Randevu Formu ile hızlıca randevu oluşturabilirsiniz.