02 Haz İmplant Klinik Muayenesi Nasıl Yapılır?
İmplant Klinik Muayenesi
İmplant tedavisinde her şeyden önce başlangıçta yapılan detaylı bir muayeneye ihtiyaç vardır. Uzman diş hekiminiz ve yardımcısı tarafından gerçekleştirilecek ilk muayene, teşhis ve tedavinin planlanması ve tedaviye hazırlık için yapılır. Yapılan olan ilk klinik muayenede hastanın nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğu, vakanın zorlukları ve riskleri olup olmadığı dikkatle incelenir. Hastanın tedavi sonrasında nasıl bir implanta sahip olacağı, protezlerinin nasıl görüneceği ilk muayeneden belirlenir.
İmplant Klinik Muayenesinin Aşamaları
İmplant klinik muayenesi öncelikle ağız içi kontrolüyle başlar. Dişlerin, diş etlerinin ve en önemlisi de kemiklerin durumu incelenir. Var olan dişlerde sallanma, enfeksiyon olup olmadığına bakılır, çürük ve protezler incelenir.
Hastanın ağız sağlığına ne kadar önem gösterdiği de bu muayene ile anlaşılabilir.
İmplant Öncesi Çene Muayenesi
İncelenecek önemli hususlardan biri de çenenin kapanış pozisyonu olacaktır. Bazı durumlarda çene kapanışı ve hareketleri, farklı cerrahi müdahalelerin yapılmasını gerektirebilir. Çenenin ileri ya da yana doğru rahatça hareket edip etmediğine bakılarak, uygulanacak tedavi için bir engel teşkil edip etmeyeceği araştırılır.
İmplant Öncesi Radyolojik Muayene
Bu aşamadan sonra radyolojik muayeneye geçilir. Panoramik ve gerekiyorsa farklı röntgenlerle elde edilen bulgular derinlemesine incelenir. Burada en dikkat edilen uygulama için yeterli kemik olup olmadığı varsa kalitesinin nasıl olduğudur. En ve boy bakımından yeterli miktarda kemik bulunuyorsa implantın boyu ve şekli bu kemik yapısına göre belirlenecektir. Kemik yapısı yetersizse kemiğin kalınlaştırılması gerekecektir ve bu da tedavinin içeriğini, süresini ve zorluğunu değiştirecek bir karardır.
İmplant İçin Genel Sağlık Durumunun İncelenmesi
Hastanın genel sağlık durumu da ayrıntılı olarak incelenir. Bruksizm (diş gıcırdatma) gibi sorunlarının, tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklarının olup olmadığı, alkol ve sigara alışkanlığı olup olmadığına bakılır. Bunların her biri implant vakasının zorluk derecesini etkileyecektir. Yapılan tüm bu incelemeler sonucunda ilk muayene ile hastanın implant için uygun olup olmadığına karar verilir.