Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Diş renginde olduğu için beyaz dolgu olarak tanımlanan, 1960`lar da yalnızca ön dişlerde kullanıldıkları halde materyalin ileri derecede geliştirilmesiyle çiğneme basınçlarına dayanıklı ve daha az aşınan bir dolgu maddesi elde edilmesi ile arka dişlerde de başarılı olarak uygulanabilmektedir.

Kompozit dolgular, hazırlanmış kaidelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bu dolguların en büyük avantajı estetik olmasıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek estetik diş tedavileri için de kullanılabilmektedir.

Bu materyalle ön dişlerde çok büyük kayıplar restore edilebilmekte, bu nedenle hastaların ısırmada dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle ön yüzde yapılan uygulamalardan sonra ne kadar iyi polisaj yapılmış olsa da boyayabilen yiyecek ve içeceklerin dolguların renklerini değiştirebilir. Aşınma nedeni ile restore edilmiş dişlerde daha çok dikkat edilmesi gereken şey de hasta çok sert olmayan diş fırçaları kullanmalı ve fırçalama yöntemlerinde düzeltmeler yapmalıdır.