11 Haz Diş Hekimi Korkusu Nedir? (Dentafobia)
Dental tedaviler geçmişten günümüze korku kaynağı olmuştur. Korku duygusu bireyin edinilmiş olumsuz tecrübelerinden kaynaklanabileceği gibi somut bir nedeni bulunmayabilir. Şiddetli korku duygusu bireylerde zamanla fobi duygusuna dönüşebilir. Dental fobi bireyin mizacından kaynaklanan endişelerin getirisi olabileceği gibi anne kaynaklı (maternal) olabilir. Dental kaygı ve korku bireysel, çevresel ve dişsel sebeplerle ilişkili olarak gelişmektedir.
Bireysel korku; bireyin yaşı, kişilik özellikleri, cinsiyeti, iletişim becerileri, yaralanma, iğne olma, kan fobisi ve nöropsikiyatrik sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Çevresel sebeplerde, bireyin aileden edindiği ön yargılar ve diş hekimi ile kurabildiği etkileşim etken olmaktadır.
Diş tedavilerinizi ağız diş ve çene cerrahisi uzmanlığı olan ilgili ve güven duyduğunuz diş hekimine yaptırmalısınız. Daha sonra diş hekiminize tanı aşamasında bütün şikayetlerinizi anlatmalısınız. Diş şikayetlerinizin yanı sıra hekim korkunuzdan da bahsetmelisiniz. Bu durumda diş hekiminiz de tedavinin başarılı olabilmesi için bu düzlemde tedavi çizelgesi hazırlayacak ve bu düzlemde tedavi uygulayacaktır. Diş tedavi aşamalarını tedaviye başlamadan diş hekiminiz size anlatacaktır. Tedavide herhangi bir acı veya başka bir nedenden o esnada ara vermek isterseniz diş hekiminizle bunu tedavi öncesinde aranızda konuşun ve bu ara verme işlemini işaretle belirleyiniz. Aklınızdan bütün stresi çıkarın. Sakin ve stressiz bir tedavi daha başarılı olacaktır. Uygulanacak tedaviyi tek seansta bitirmek istemeyebilirsiniz. Diş kontrollerinizi sürekli yaptırın. Böylelikle korkunuz geçecektir. Teknoloji oldukça ilerledi, ilerleyen teknoloji ve uzman akademik kadromuz ile hekimlerimiz sizlere daha konforlu ve rahat tedavi uygulayacaklardır.