02 Oca Diş İmplantların Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Emident Ağız, Diş ve Çene Polikliniği Diş Hekimi Ali Osman Emiroğlu diş implantlarının tedavi süreçlerinin yaklaşık ne kadar sürdüğünü anlatıyor.
“Diş İmplantların tedavi süresi uygulamanın tek aşamalı veya iki aşamalı olmasına göre değişmektedir. Dişi çekip anında implant uygulanabiliyor. Ancak normal rutin uygulamada alt çenede 6 hafta üst çenede 12 haftalık bir bekleme süreci var protez ise 8 gün içerisinde uygulanmaktadır.”
İlerleyen tıp gelişmeleri, dişlerin kısmen ya da tamamen kaybında da bu tıbbi gelişmeler ve ilerlemeler gerçeğe en yakın çözümleri üretebilmektedirler. İmplant diş tedavisi için genellikle sadece diş kaybında değil aynı zamanda diş etlerinin dibindeki kemikte de herhangi bir olay sonrası oluşan hasardan sonra, ya da yaşlılığa bağlı olarak çene kemiğindeki değişikliğe paralel bir şekilde tüm dişlerin kaybı yaşandığı zaman uygulanan en gerçeğe yakın yöntem tabi ki implant tedavisidir.
Hastanın ağız sağlığına göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir. Her hasta için çok farklı bir etken söz konusu olmadığı sürece aynı aşamalardan geçmektedir. İlk olarak diş, çene kemiği uygunluğu ve diş kökü hesaplaması gibi bazı teşhisleri koyabilmesi için ilk aşamada panaromik bir görüntü verme özelliğine sahip diş röntgeni çekilmektedir. Bu röntgende çıkan sonuca göre diş hekimi, uygulanacak İmplant tedavisi için dişin uzunluğuna, çene kemiğinin şekline, tedavinin çeşidine ve ağız içindeki diş bölgesinin yerleştirilme için inceliğine ve uygunluğuna karar vererek gerekli hazırlıkları yapmaktadır.
İkinci süreçte hastanın durumuna göre hazırladığı dişler ve protezler, artık cerrahi bir operasyonla takılmaya başlanır. Bu cerrahi operasyon aşamasında hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır ancak hastanın durumuna göre de genel anestezi uygulanması mümkündür.
İmplant sonrası bekleme süreci, yine hastanın durumuna ve yapısına bağlı olarak 6 haftadan başlayan ve 6 aya kadar uzama görülebilen bir süreçtir ve bu süre boyunca diş kökü olması amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay dişlerin, kemik ile kaynaşması ve gerçek diş görevi görebilmesi için beklenmektedir.