08 Mar Diş İmplantlarının Kalite Farklılıkları Var mıdır?
Emident Ağız, Diş ve Çene Polikliniği Diş Hekimi Ali Osman Emiroğlu diş implantlarının kalite farkılılığı hakkında bilgi veriyor.
“Diş implantları tümü titanyum esaslıdır. Aralarında sadece yapı farklılıkları vardır. Teknik anlamda hiç bir farklılığı yoktur. Hekimin yeterliliği uygulanan implantın cerrahi merkezindeki şartları, sterilizasyon durumu ve aynı zamanda da o cerrahın implantı tedarik ettiği teknik destek yeterliliği kaliteyi belirleyen unsurlardır.”
Dental implantın bilinen pek çok türü mevcut. Ancak günümüzde en çok kullanılan ve herkesçe bilinen implant, vida şeklindeki titanyum implanttır. Dış implant türleri ise implantın yapılacağı alandaki yapıya ve dokuya göre belirlenir ve bunun sonucunda uygulanmaya başlanır. İmplant çeşitleri arasından hangisinin hastaya uygun olacağı ve hangi implantın hangi durumlarda gerçekleştirilebileceği, tamamen diş hekiminin görüşüyle alakalıdır. Tomografi ve rötngenler ile karar verilir.
Diş implantının kalite farkını ortaya koyan başlıca etken implant tedavisinin yapım süreci kadar, kullanılan malzemenin kalitesi de önemlidir. Öncelikle implant uygulaması yapacak olan hekimin bu konuda uzmanlaşmış ve size güven veren, aynı zaman da yaptığı işin bilincinde olan bir hekim olmasına özen gösteriniz. Hekim seçiminde göstereceğiniz titizlik, uzun yıllar boyunca kullanacağınız implantlarınızın sorunsuz bir şekilde uygulanmasını ve zaman içerisinde oluşabilecek olumsuz durumlarda, doğru ve yerinde müdahaleler yapılmasını sağlayacaktır.
Titanyumdan üretilen implant malzemelerinin seçimini de yine önemli ve titizlik gösterilmesi geren bir konudur. Kaliteli implant ile kalitesiz implant arasındaki farklar bu noktada ortaya çıkmaktadır. İmplant malzemeleri konusunda hekimin hastayı yönlendirmesi; hastanın çene yapısına, kemik yapısına, implant uygulanacak kemiğin yapısı ve implant tekniği gibi unsurları göz önünde bulundurarak implant malzemelerini seçmesi gerekmektedir. Piyasada pek çok implant malzemesi çeşidi bulunmaktadır. Önemli olan uygulamayı yapacak olan hekimin, en doğru malzemeden yana karar vermesidir. Doğru malzeme ve doğru uygılama neticesinde başarılı sonuçlar elde edilmekte ve implantlar uzun yıllar boyunca sorunsuz olarak kullanılabilmektedir.