Dişlerim Neden Beyaz Değil?

Dişlerim Neden Beyaz Değil?

Dişlerim Neden Beyaz Değil?

Pek çok kişi, dişleri düzgün sıralanmış olsa da, renkleşmiş ya da lekeli dişler yüzünden rahatça gülümsemesini engeller. Günümüzde kadın erkek herkesin estetik kaygıları artarken beyaz dişlere duyulan istek de çoğalıyor.

Diş hekimlerine en çok “dişlerimi düzenli fırçaladığım halde neden beyaz değil?” sorusunu soruyor. Öncelikle bilinmesi gereken dişin doğal renginin bembeyaz olmadığıdır. Diş rengi, diş dokusu ve dentin renk tonlarının karışımıyla mavi-beyaz, gri-beyaz, sarı-beyaz tonlarındadır. Tıpkı ten rengi gibi diş rengi de kişiye özeldir. Emident Diş Kliniğinde estetik diş tedavileri kapsamında gülüşünüzü ve güveninizi geri kazanmanız için diş beyazlatma tedavisi uyguluyoruz.

Bizde beyaz algısı yaratacak kadar açık ton birleşimleri, bazı kişilerde oldukça sarı, gri tonlamalı olabilir. Ve ya dişler yer yer lekeli bir görünüm sergileyebilir. Bunlara sebep olan faktörler dişin doğal yapısı dışındadır:

    • Özellikle çay, kahve, sigara alışkanlıkları dişlerde yoğun bir sararma ve lekelenmeye sebep olur. Bu tür renkleşme dişin mine tabakasındadır.
    • Yetersiz ağız bakımı da yine mine tabakasında renk değişikliklerine neden olur.
    • Çocukluk döneminde geçirilen sarılık gibi ağır hastalıklar, bebeklik ve diş gelişimi sırasında geçirilen ateşli hastalıklar dişlerde renk bozuklukları oluşturabilir.
    • Çocukluk yıllarında fazla miktarda kullanılan uorid kullanımı da renkleşme yapar.
    • Hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklinli antibiyotikler de diğer bir sebeptir.
    • Yaşlanmaya bağlı olarak iç ve dış faktörlerin birleşimi de dişlerde sararma ve lekelenmeye
      neden olabilir.

 

Dişlerin Sararmasına Karşı Alınacak Önlemler!

Elbette düzenli ağız bakımı özellikle mine tabakasında oluşacak renk değişiklikleri ve lekelenmelerin önüne geçmekte son derece etkilidir. Özellikle dişlerde lekelenmeye sebep olacak yiyecek ve içeceklerden sonra ağzınızı suyla çalkalamanızı ve yarım saat sonra dişlerinizi fırçalamanızı öneririz. Düzenli beslenme ve sağlıklı yaşam diş sağlığınızı ve dolayısıyla, dentin tabakasından kaynaklanan diş sararmalarını engellemenize yardımcı olur. Stresten uzak durmanız ve düzenli uyku da destekleyicidir. Dişlerinizi çarpma, düşme gibi travmalardan korumalısınız. Diş sıkma ve gıcırdatma da dişlerinizin vaktinden önce yaşlanmasına dolayısıyla sararmasına sebep olur.