Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodonti tedavisi uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis eder, çapraşıklık, sıkışıklık, dişlerin ayrık olması durumu var ise önlemek için müdahale edilmesidir.

  1. İlk Muayene
  2. Hazırlık
  3. Teşhis ve Planlama
  4. Ortodonti Tedavi Süreci (Aktif Tedavi)
  5. Pekiştirme Tedavisinden (Pasif Tedavi) oluşur.

 

Dişlerinizde çapraşıklık, sıkışıklık, dişlerin ayrık olması veya çene problemleri gibi bozukluklar görüyorsanız öncelikle hiç vakit kaybetmeden bir ortodonti uzmanına kontrole gitmelisiniz. Ortodonti uzmanı size ortodontik tedavi yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bilgi verecek uzmanlıkta bir hekimdir. Ortodontide doğru teşhis tedavinin en önemli aşamasıdır.

 

İlk Muayene

Ortodonti tedavi aşamasına geçmeden önce bir ortodonti uzmanından randevu alınır ve muayene olunur. Ortodontist tüm ağız içini detaylı bir şekilde muayene ettikten sonra size ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel bir bilgi verir. Daha sonra, size uygun tedavinin kabaca neleri kapsayabileceği varsa alternatif tedavi uygulamaları, tedavide oluşabilecek problemleri, tedavi süresi, tedavi sonrası başarısı ve tedavi aşamalarını detaylı olarak anlatacaktır.

 

Hazırlık Aşaması

  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninin sağlanması için bütün çürük dişlerin tedavisi yapılmalı
  • Eğer diş eti probleminiz varsa diş etinin sağlıklı hale getirilmesi
  • Planlama yapabilmek için gerekli ölçümleme ve analizlerin yapılması
  • Tedavi planlamasının hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı olacak panoramik ve sefalometrik röntgen lmlerinin çekilmesi (Bu röntgenler ağız içi ve ağız dışı olmak üzere çene ve dişlerde herhangi bir çürük, kist veya tümör gibi gözle görülemeyecek sorunları hekimin tedaviye başlamadan önce görmesini sağlar.)
  • Tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere; tedaviye yol gösterici olacak yüz, ağız ve dişlerinizin fotoğraflarının çekilmesi.
  • Yine tedavi ve teşhis aşaması için üst çene ve alt çeneden ölçü için modellerin alınması.

 

Teşhis ve Planlama

Ortodonti uzmanınız tüm bu ölçümleme ve analizler sonucunda teşhis ve sonrasında bu teşhise göre size alternatif bir tedavi planı sunar. Bozukluk derecelerine göre her bireyin tedavi uygulamaları farklılık gösterebilir. Hasta ile doktorun ortak kararına ve uygunluğuna göre seçim yapılabilir. Örneğin; şeffaf plak (Telsiz Ortodontik Tedavi), metal, porselen diş teli, lingual diş teli, çene genişletici, yüz maskesi, yer tutucular gibi çeşitli ortodontik apareylerle tedaviniz yapılabilir.

Bazı ortodontik tedavilerde diş çekilebilir. Ortodonti uzmanınız eğer gerekli görürse diş çekimi yapabilir. Ortodontik tedavilerde diş çekimi, önemli yer kazanma yollarından biridir. Bu yöntem komşu dişlerin bu bölgeye hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketlerini sonlandırmak için yapılır. Tedavi bittikten sonra dişler arasında boşluk kalmaz.