PEDODONTİ
0-14 yaş arası çocuk dişlerini ilgilendiren diş hekimliği dalına verilen isimdir. Çocukların 1 yaşından itibaren 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülmesi önerilir. Böylece oluşabilecek bir sorun erkenden teşhis edilip ilerlemeden çözülmüş olur ve diş hekimi çocuk için korku olmaktan çıkar. Pedodontistler çocuk psikolojisi konusunda uzman diş hekimleridir.
- Ağız, Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri
- Diş Çürüğünden Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar; Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü
- Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgu)
- Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Amputasyonlar)
- Diş Travmalarının Tedavisi
- Diş Çekimi
- Yer Tutucular
- Çocuk Protezleri
- Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb) Durdurmaya Yönelik Tedaviler
Pedodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pendodonti tedavisi birden fazla aşamadan oluşur. Çocuk hastaların süt dişlenme ve karma dişlenme sürecinde ağız hijyenin sağlanması, oluşan hastalıkların tedavisi Pedodonti’nin ilgi alanıdır. Tedavi çerçevesinde; hem süt hem de daimi dişlere yapılan topikalor uygulamasıyla dişlerin güçlenmesi çürümeye karşı daha dayanıklı olmaları amaçlanır. Oluşan çürüklerin dolguya da çekim ile tedavisi yapılır. Parmak emme, dudak emme, yanlış yutkunma gibi kötü
alışkanlıkların teşhis ve tedavisi yapılır.
Pedodonti Tedavi Sonrası Süreç Nasıl İlerler?
Tedavi sonrası süreçte hekim ve aile işbirliği çocuk açısından önem arz etmektedir. Uygulanan tedaviler sonrasında çocukta ağız hijyeni sağlanması çok mühimdir. Belirli periyotlarla kontroller sonucu ortodonti tedavisi gibi koruyucu tedaviler yapılarak var olan durum korunmalıdır.